TAJU testaa HELMIKUU 2020

Julkaistu 28.2.2020

TAJUn Julia ja Sara kävivät testaamassa muutamaa tuntia Länsi-Tampereella helmikuun aikana. Julia ja Sara kertovat tässä postauksessa fiiliksistään tunneilla. Luettuasi tämän tekstin voit verrata omaa kokemustasi joltain toiselta TAJUn tunnilta tai innostua kokeilemaan kyseistä tuntia. 


Julia testaa - Reisi-vatsa-selkä, Niemenrannan päiväkoti

Testasin keskiviikon Reisi-vatsa-selkä -tuntia Niemenrannan päiväkodilla. Ohjasin lasten jumppia salissa ennen rvs-tuntia, joten pääsin kätevästi treenaamaan samalla reissulla. Ei tarvinnut kotosalla empiä, että jaksaisko lähteä vaiko eikö, hypätäkö pyörän selkään vai sohvan nurkkaan.

Jännäsin kuumeisesti, että tehdäänkö tunti täysin musiikin tahtiin seuraten koreografiaa. Vierastan lihaskuntoliikkeiden rytmitystä nopeatempoiseen jumputukseen, koska silloin en kerkeä keskittymään tekniikkaan kunnolla. Minulle on myös tärkeää tunnustella, missä kohtaa tunnen rasituksen. Päädyn helposti riuhtomaan esim. vatsarutistuksia kaulan tai etureisien lihaksilla, enkä panssarinkovalla sixbackilläni, joka vielä toistaiseksi piileskelee pehmeän peitteen alla.

Pelkoni osoittautuivat turhiksi, koska Reisi-vatsa-selkä-tunnilla sai ähistä ja puhista ihan omaan tahtiin. Olin väsynyt omien ohjauksieni jälkeen, mutta energinen ohjaaja Lilli, iloiset musiikit ja sopivan nopeasti vaihtuvat liikesarjat tempasivat mukaansa ja reipastuin.

Rvs-tunnilla harjoitettiin monipuolisesti koko kroppaa keskittyen reisiin, kankkuihin ja keskikehoon. Alkulämpässä nostettiin sykettä rauhallisesti askeltaen ja venytellen liikkeessä. Niska-hartiaseudun kireydet karisivat pyörityksillä ja erilaisilla käsien nostoilla. Treeni koostui kolmen liikkeen pattereista, jotka toistettiin kaksi kertaa. Kyykkäsimme eri suuntiin ja rääkkäsimme vatsalihaksia matolla ja seisten. Selkälihaksia heräteltiin mm. nostelemalla näkymättömiä painoja maasta rinnalle. Samaa liikettä toistettiin juuri sopivan aikaa – katse ei kääntynyt kelloon eikä tullut kiireen tuntua. Ohjaaja Lilli ohjeisti ja kannusti meitä jumppareita tsemppaavasti.

Tunnilla vallitsi välitön, lupsakka ilmapiiri. TAJUn jumppia järjestettiin ensimmäistä kertaa Niemenrannan päiväkodilla, joten vain muutama osallistuja oli löytänyt paikalle. Tunnin päätteeksi lähialueella asuvat jumpparit antoivat palautetta rohkeasti ja lupasivat raahata ensi kerralle kaverit mukaan. Tämä on sitä TAJUTONTA MENOA parhaimmillaan!

Seuraavana päivänä tunsin kireyttä erityisesti takalistossa, joten kyykkytreeni oli ilmeisesti mennyt perille.  Tämän siitä saa kun venyttelyt unohtui taas kerran iltasella. Kipristelyt kuitenkin muistuttavat tehokkaasta treenistä.

Julia testaa: Kahvakuula, Raholan koulu

Kävin huhkimassa Jennyn ohjaamassa kahvakuulassa Raholan koululla. Uskaltauduin ensimmäistä kertaa jumppaan Länsi-Tampereelle, joka on minulle vierasta aluetta. Ja se kannatti!

Raholan kahvakuula oli mielestäni keskiraskas tunti, jossa käytetään omaa kahvakuulaa. Kahvakuulan painolla tunnin raskautta voi itse säädellä. Itse käytin ohjaaja Jennyn ystävällisesti lainaamaa kahdeksan kilon kuulaa siihen asti, kun voimat riittivät ja omaa kuuden kilon kuulaani, kun alkoi tärisyttämään liikaa.

Kahvakuula-tunti ei vaadi rytmitajua eikä tanssillista osaamista. Missään kohtaa liikkeitä ei varsinaisesti tehty musiikin tahtiin, mutta halutessaan liikkeitä voi tehdä rytmiin. Kukin jumppaaja liikuttaa kuulaa omaan tahtiinsa oman kuntonsa ja päivän fiiliksen mukaan.

Kahvakuulan lämmittelynä heräteltiin keskivartaloa erilaisilla tasapainoliikkeillä, kuten polvennostoilla ja vaa´alla. Liikkeet haastoivat sopivasti, koska pysyimme liikkeessä pitkiäkin aikoja. Lämmittelyn jälkeen teimme 15 kahvakuulaliikettä, jotka toistettiin kahteen kertaan. Ensimmäisellä kierroksella oli 30 sekuntia työtä 30 sekuntia lepoa eli reilusti palautumisaikaa. Kevyt startti kahvakuulatreenille.

Tunti oli rakennettu järkevästi niin että tunnin intensiteetti nousi tunnin loppua kohden pidemmillä työosuuksilla ja lyhyemmillä tauoilla. Toisella kierroksella oli 45 sekuntia työtä ja 15 sekuntia lepoa. Tunnilla oli paljon helppoja perusliikkeitä, kuten etuheilautuksia ja rinnallevetoja pystypunnerruksella. Minulle uusi tuttavuus oli tehokas etuheilautus + burbee -liike eli hypyt päinmakuulle ja sieltä ylös seisomaan ja etuheilautus. Se sai sykkeet nousemaan ja hien virtaamaan mukavasti.

Meitä oli paikalla noin 15 jumpparia. Tunnilla oli kiva ja välitön ilmapiiri. Muut jumpparit suhtautuivat huumorilla valokuvaukseeni tunnilla: ”kunhan et ota kuvia takapuolesta!”

Valoisa ohjaaja Jenny haastoi meitä jumppareita treenaamaan itsenäisesti talviloman aikana. Täytyypä kaivaa kahvakuula esiin tällä viikolla ja ottaa neuvosta vaari."

Sara testaa: Zumba, Raholan koulu

Menin keskiviikkona Zumba-tunnille Raholan koululle. Pidin itse Zumban alkulämmittelyn, joka oli kestoltaan noin kymmenen minuuttia. Alkulämmittelyssä oli tuttuja askelsarjoja, joita tehtiin myöhemmin tunnilla ja ainakin itselleni tuli jo hiki pintaan ja halusin vain tanssia lisää.

Vakituinen ohjaaja, Sari, jatkoi lopputunnin. Menimme monta eri biisiä. Osa biiseistä oli nopeampia ja osa hitaampia. Suurin osa biiseistä oli tuttuja jo aikaisemmilta tunneilta, mutta oli pari uuttakin. Siksi suosittelen jumppaajia kokeilemaan Zumbaa uudestaankin, jos ensimmäisellä tunnilla tuntuu siltä, että jalka tulee aina tahdin jäljessä. 

Zumba-tunti on tanssillinen, aerobista kuntoa kasvattava tunti, jossa latinomusiikki ja lantio pääsevät valloilleen. Zumba on tarkoitettu ihan kaikenikäsille ja myös niille, jotka eivät ole tanssineet aikaisemmin. Zumbaamalla useasti, oppii tanssimaan musiikin tahtiin. Zumbassa on yleensä aina tietyt perusliikkeet kuten mambo, machete ja askel-viereen. 

Zumbassa voi itse määritellä, miten tehokas tunnista tulee. Mikäli sarjoissa on esimerkiksi hyppyjä, ne voi jättää tekemättä. Myös tänä keskiviikkona oli hyppyjä, mutta niitä ei tarvitse tehdä vaan ne toimivat vaihtoehtoisina liikkeinä.

Ohjaaja sai luotua tunnille rennon fiiliksen ja muistutti siitä, että liike on paras siten, miten sen omalla tavallaan tekee. Tämä kannusti jatkamaan. Hän myös ohjasi taidokkaasti eri biisit. Ennen kuin vaihdettiin liikettä ohjaaja muistutti vaihdosta, joten kerkesin mukaan seuraavaan liikkeeseen.

Tunti meni nopeasti eikä se edes tuntunut treeniltä vaan hauskanpidolta. Minulle jäi todella hyvä fiilis tunnista.

Sara testaa: Pilates, Raholan koulu

Osallistuin keskiviikkona Raholan koulun pilates-tunnille, jossa ohjaajana toimi Sari. Tunti pidetään heti Zumba-tunnin loputtua, joten ei tarvitse tehdä turhia siirtymisiä paikasta toiseen. Pidän myös siitä, että vauhdikkaan Zumba-tunnin jälkeen pääsee laskemaan sykkeitä ja rentoutumaan.

Pilates on tunnetusti rauhallista ja oman hengitysrytmin etsimistä. Lihaskuntoliikkeitä tehdessä on tärkeää muistaa hengittää sekä se, että osaa hengittää oikein. Kun hengitetään oikein ja tarpeeksi, lihakset saavat ruokaa, jonka avulla jaksaa tehdä enemmän. Pilateksessa myös harjoitetaan syviälihaksia, jotka perus treenistä jäävät helposti pois, sillä kiirehditään.

Tunti ei nosta sykkeitä niinkuin Zumba, mikä kannattaa muistaa. Hyvän treenin saavuttamiseksi ei aina tarvita kovia sykkeitä. Pilates on hyvä lisä muun treenin ohelle. Sieltä voi saada vinkkejä omiin treeneihin, oppia oikeita liikeratoja ja oppia oikeanlaisen hengitystekniikan.

Raholan Pilateksessa aloitettiin tunti rauhallisesti, dynaamisia venytyksiä tehden. Tunnilla harjoitettiin myöhemmin jalkojen ja keskivartalon lihaksia. Lopuksi venyteltiin ja tehtiin lyhyt loppurentoutus. Vaihtoehtoisia liikkeitä tarjottiin ja tunnilla muistutettiin, että kaikki liikkeet saa tehdä omaan tahtiin ja aina voi tehdä liikkeen rauhassa loppuun ennen kuin siirrytään uuteen liikkeeseen. Ohjaaja antoi myös palautetta jumppaajille. 

Ohjaaja onnistui luomaan tunnista rennon, oikeiden musiikkivalintojen ja rauhallisen ohjaamisen avulla. Minulle jäi hyvin rento ja mukava fiilis tunnista. Suosittelen kaikkia zumbaajia jäämään pilatekseen, sillä se toimii eräänä kehonhuoltona. Myös työpäivän jälkeen tunti rentouttaa mielen ja lihakset, mikä tuo energiaa seuraavaan päivään.

Millaisia kokemuksia sinulla heräsi omilta TAJUn tunneilta? Entä heräsikö sinulla innostus lähteä kokeilemaan jotain uutta TAJUn tuntia?

Kaikki aikuisten tunnit jatkuvat vielä 26.4. asti. Lasten, perheliikunnan ja aikuisten kausimaksu nyt puoleen hintaan! Tunneille kerkee vielä hyvin mukaan.



TAJU toivottaa mukavaa kevättä kaikille. Nähdään tunneilla!



Tekstin kirjoittanut: Julia M. ja Sara K.