TAJUtonta energiaa -kurkistus TAJUn kesäleireihin 2023

Meillä TAJU:lla järjestettiin kaksi viikon mittaista lasten liikunnallista leiriä, jotka sijoittuivat kesäkuun alkuun. Leirit olivat 7-11 vuotiaille lapsille suunnattuja, ja ne sisälsivät runsaasti erilaisia aktiviteetteja. 

Liikunnalliset leirit olivat viisi päivää kestäviä leirejä, joilla lapset pääsivät osallistumaan erilaisiin aktiviteetteihin, viettämään aikaa toisten lasten kanssa, kokeilemaan uusia asioita ja pitämään hauskaa. Leireillä leikittiin ja pelailtiin erilaisia pelejä, hieman lasten kiinnostuksen ja säänkin mukaan. Teksti on kirjoitettu kesäleireillä olleen apuohjaajan Alisan näkökulmasta.Vesileikit sopivat täydellisesti hellepävän leiriohjelmaan.


TAJU:n leirien ohjelma oli monipuolista, ja tapahtumapaikkoja useita. Ohjelma oli ryhmän mukaan räätälöitävissä, vaikka päivässä olikin aina selkeä rutiini. Aamu alkoi Kauppi Sport Centeriltä, jonka alueella päivän ensimmäiset aktiviteetit usein tapahtuivat. Sport Centerin alueelta muun muassa tekonurmen ohesta usein käytössä oli ulkokuntosali, jolla lapset pääsivät kiipeilemään ja kokeilemaan uusia haasteita. Etenkin kuntosalin alueella lapset pitivät telineillä kiipeilystä, trampoliinilla pomppimisesta sekä kuntosalilaitteiden ihmettelystä. Kaupin alueelta siirryttiin ruokailuun Tampereen ammattikorkeakoulun tiloihin. Sekä lapset että ohjaajat pitivät maukkaasta ruoasta, jonka jälkeen oli hyvä siirtyä päivän seuraavaan kohteeseen. Leiripäivien aikana vierailimme muun muassa liikennepuistossa, uimahallissa sekä Kissanmaan koulun tiloissa sekä sisällä että ulkona. Viikon päätteeksi kävimme myös trampoliinipuistossa. Lasten keskuudessa puhetta oli hyvin paljon trampoliinipuistosta sekä uimahallista. 


Liikennepuistossa päästiin harjoittelemaan liikennesääntöjä.


Leireillä meno oli TAJUtonta, eikä sää hidastanut menoa. Ensimmäisellä leirillä sääolosuhteet olivat hieman viileämmät ja leiriviikkoon kuului myös yksi sadepäivä, kun toisella leirillä lämpötila oli hyvin korkealla. Viikkojen aikana hyödynnettiin sisätiloja sateensuojaksi sekä kuuman päivän viilennykseksi. Sadepäivän tai hyvin kuuman päivän saapuessa siirryimme sisälle erilaisten tehtävien pariin. Iltapäivisin käytössämme oli Kissanmaan koulun liikuntasali, jossa erilaisia pelejä ja leikkejä pelailtiin. Kissanmaan koulun pihalla oli onneksemme myös paljon varjoa, jotta pääsimme olemaan auringolta suojassa. Suosittuja leikkejä säästä riippumatta olivat ehdottomasti erilaiset hippaleikit, joita lapset tahtoivat usein leikkiä. Toisella leirillä erittäin suosituksi muodostui myös jalkapallo. Keksimme kuitenkin myös rauhallisempia leikkejä, joita kuumana päivänä oli mukava leikkiä. Kaksi lasten suosikkia näistä olivat kuvan rakennus, jossa jokainen tulee kehollaan esittämään jotakin asiaa yhteiseen “kuvaan” sekä kehollinen rikkinäinen puhelin, jossa lapsen tekemä lyhyt liikesarja näytettiin yksitellen muille ja peli eteni suullisen rikkinäisen puhelimen tavoin. Toisen leirin suosikiksi tuli myös viimeisenä päivänä leikitty virkistävä vesisota. Viikon päätteeksi leiriläiset saivat leiritoditukset kuluneesta viikosta. 


Kuvassa leiriläset tekemässä vesi- ja luontotaidetta.


Viikot olivat antoisia myös ohjaajalle. Ryhmät olivat keskenään erilaisia, mutta molemmista ryhmistä oppi ja pystyi kehittämään kärsivällisyyttä sekä omaa itseluottamusta ohjaajana. Viikot olivat väsyttäviä lasten väsymättömän energian takia, mutta ainakin uni tuli illalla nopeasti. Päivän aikana muilta ohjaajilta ja leiriläisiltä sai energiaa sekä uusia näkökulmia ohjaamiseen. Lasten kanssa oli mukava toimia ja tehdä yhdessä etenkin tutustumisen jälkeen. Selkeät rutiinit ja rytmit toivat mukavuutta ohjaamiseen. Erilaisten ryhmien kanssa toimiminen ehdottomasti edistää omia ohjaustaitoja sekä ryhmänhallintaa. Viikot olivat ainakin minun kohdallani ja näkökulmastani onnistuneet ja tajuttomat.


Lounaan jälkeen iltapäivät vietettiin Kissanmaan koululla leikkien ja temppuillen 

- Kesätyöntekijä Alisa 

Kuvat: Laura Hongisto