Uuden liikuntaharrastuksen aloittaminen syksyllä!

Syksy on loistavaa aikaa uuden liikuntaharrastuksen aloittamiseen! Miten aloitat kesän jälkeen niin, että liikunnan ilosi säilyy läpi talven?

Kokeile rohkeasti sinulle uusia tunteja ja etsi samalla omaa lajiasi. Ryhmäliikuntatunneista aloittelijalle sopivat vaikkapa Core, Pilates, Muokkaus, Kundaliinijooga ja Kehonhuolto. Vauhtia kaipaavan kannattaa kokeilla esimerkiksi Zumbaa, Stepmuokkausta tai Kahvakuulaa. Kannattaa käydä etukäteen lukemassa tuntikuvaus nettisivuiltamme niin tietää millaiselle tunnille on menossa.

Mikäli kesäsi on kulunut levätessä tai hyötyliikunnan parissa, et varmaankaan voi välttyä lihaskivuilta ensimmäisten tuntien jälkeen. Pahin virhe on aloittaa liikunta kesän tauon jälkeen käymällä joka päivä jumpassa. Maltti on valttia, jotta liikunnan ilon saisi säilymään läpi talven. Liika alkuinnostus voi viedä liikunnan ilon, jolloin jumpille tai muuten liikkeelle ei tule enää lähdettyä ja liikunnan hyvät vaikutukset jäävät saavuttamatta.

Yksi tärkeimmistä vinkeistä on: Lähde liikkeelle rauhallisesti ja valitse jumpat joista pidät! Liikunnan on oltava mielekästä, jotta pystyt sitoutumaan siihen. Terveysliikuntasuositukseen pääsemiseksi tulisi liikkua monipuolisesti mahdollisimman monena päivänä, ainakin kolme kertaa viikossa. Terveyden kannalta vähäinenkin säännöllinen liikkuminen on parempi kuin paikallaanolo. Terveysliikunnan tunnuspiirteitä ovat säännöllisyys, kohtuukuormitteisuus sekä jatkuvuus. Voit katsoa täältä, miten kokoat TAJUn tunneista terveysliikuntasuositusten mukaisen viikon.

Näin onnistut!

  • Aloita maltilla. Kokeile erilaisia tunteja.
  • Älä pelästy tai lannistu jos ensimmäisen viikon jälkeen lihaksesi kipeytyvät. Seuraavalla viikolla on jo helpompaa.
  • Ole realisti oman ajankäyttösi suhteen; yksi jumppakerta viikossa on parempi kuin ei yhtään.
  • Pidä kirkkaana mielessäsi se, miksi käyt jumpilla, jokaisella on omat henkilökohtaiset tavoitteet liikunnan suhteen.
  • Älä luovuta, jos joudut olemaan mieleiseltäsi tunnilta muutaman kerran pois, jumppaan voi tulla takaisin koska vaan. Sairaana ei kannata osallistua tunneille.

Kirjoittajat:

Katriina Ojala, LitM, TAJUn ohjaaja, Priima-tiimin puheenjohtaja, johtokuntalainen Pauliina Husu, TtT, TAJUn ohjaaja, Priima-tiimin jäsen