Monen roolin TAJUlainen

TAJUn arjessa on mukana monia eri henkilöitä erilaisissa rooleissa. Tässä tekstissä pääsette sukeltamaan Mintun näkökulmasta kesäleirien maailmaan sekä muihi tehtäviin, joissa hän toimii ympäri vuoden TAJUssa.


Ohjaajana kesäleireillä 2021

Kesätyöhaku tapahtui tavanomaisen hakuprosessin kautta. Olen toiminut lasten liikunnanohjaajana yli 5 vuotta ja TAJUssa olen viettänyt niistä pian jo 4 vuotta. Aloitin toimimaan myös johtokunnassa ja LALItiimissä, eli lastenliikunnan tiimissä tämän vuoden tammikuussa. Näin ollen olin jo entuudestaan tuttu ohjaaja.

Minun ensimmäinen kesäleiriviikko alkoi toimistolta Marikan kanssa. Tyhjäsimme TAJUkassien sisällöt ja järjesteltiin ne omille paikoilleen. TAJUkassit ovat olleet jumppapakoilla ja ne sisältävät mm. ensiaputarvikkeita, kausikortteja sekä ohjeita arkeen ohjaajille. Tämän jälkeen pääsin tutustumaan ensimmäisen viikon leiriläisiin ja kesätyöntekijä Oonaan.

Viiteen päivään mahtui kyllä paljon mukavaa tekemistä. Leikittiin yhdessä ulkona ja sisällä, temppuiltiin, akroiltiin, arvuuteltiin, kerrottiin vitsejä ja tarinoita, uitiin uimahallissa, oltiin pantomiimia, etsittiin geokätköjä, syötiin hyviä eväitä ja viimeisenä päivänä vierailtiin myös Trampolin Parkissa. Lapsilla oli kerrottavana paljon hauskoja vitsejä sekä tarinoita ja niille naurettiinkin monena päivänä. 

Päivät menivät hyvässä seurassa todella nopeasti! Oli ihana nähdä lasten aito ilo ja kuinka hauskaa heillä leirillä oli, se hyvä fiilis tarttui myös meihin ohjaajiin. Sää suosi meitä ensimmäisellä viikolla, sillä aurinko paistoi melkein koko ajan ja oli lämmintä. Hyttyset kyllä meinasivat kiusata meitä, erityisesti kun olimme etsimässä geokätköjä.

Viimeisenä päivänä pidettiin leiriolympialaiset, jonka jälkeen kaikki lapset ja me ohjaajat kirjoitettiin jokaisen leiriläisen omaan lappuun positiivisia asioita ja muistoja hänestä sekä jaettiin jokaiselle leiritodistukset muistoksi. Halit ja heipat loppuun, ennen kuin lasten vanhemmat tulivat hakemaan leiriläisiä.

Seuraavalla viikolla alkoi toinen leiri ja ryhmien eron huomasi selkeästi. Lapset innostuivat eri asioista, kun aiemmassa ryhmässä ja tehtiinkin vähän erilaisia asioita ja leikkejä, kun aiemman ryhmän kanssa. Valitettavasti tällä toisella viikolla tulin flunssaan ja loppu viikon leiripäivät jäivät minulta väliin, kun jäin kotiin lepäämään. 

Työpäivät menivät nopeasti ja työtehtävät olivat monipuolisia ja mielekkäitä! Tulisin kyllä mielelläni uudestaan! Lapsilla oli hieno ryhmähenki ja hauskaa yhdessä, sekä kaikki olivat yhtä porukkaa.

En ole aiemmin ollut töissä kesäleirillä ja leirillä työskentely erosi normaalista tuntiohjauksesta, koska päivien ohjelmat oltiin valmiiksi suunniteltu ja normaalisti pääohjaajana olen itse suunnittelu vastuussa. 

Kiitokset kesätyöntekijä Oonalle, Lauralle ja Marikalle kivoista kesäleiriviikoista!

Mintun palkkaus tapahtui Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksen kautta, jonka tavoitteena oli työllistää nuoria kesäksi. Hämeen liikunta ja urheilu toimi kesätyötuen välittäjänä. Lisää tietoa rahoituksesta: 

Tukea nuorten työllistämiseen

HLUn jakamat kesätyöllistämissetelit julkaistu

Mitä muuta teen TAJUssa?

TAJUn toiminnassa olen mukana myös johtokuntalaisena, LALItiimiläisenä ja lasten ryhmien pääohjaajana.

Johtokunnassa pääsee kehittämään ja vaikuttamaan seuran toimintaan, tekemään tärkeää vapaaehtoistyötä, järjestämään erilaisia tapahtumia sekä viettämään aikaa yhdessä huippuporukan kanssa. Lähes joka kuukausi kokoustetaan etänä/livenä.

Johtokunnassa oleminen onkin ollut tämän koronan aikana melko erilaista. Ei olla voitu juurikaan nähdä livenä ja kokoukset ovat olleet etänä tietokoneen välityksellä. Tapahtumia ei ole myöskään valitettavasti voitu järjestää koronarajoitusten takia, muuta kuin vasta nyt kesäkuussa rajoitusten höllennyttyä. En ole vielä siis nähnyt ja päässyt kokemaan läheskään kaikkea, mitä johtokunnassa olemiseen liittyy, mutta aikaahan tässä on.

Pääohjaajan tehtäviin kuuluu tuntien suunnittelu, viestintä vanhempien kanssa sähköpostilla ja tekstiviesteillä, kausisuunnitelmien tekeminen ja tietenkin itse ohjaustilanteet ja niiden turvallisuudesta huolehtiminen yhdessä apuohjaajan kanssa. 

Toimin seuraavissa ryhmissä pääohjaajana viime kaudella:

  • Metsäniityn päiväkodilla: Soveltava Temppuilu ja Koko perhe liikkuu
  • Atalan koululla: Freegym ja Temppujumppa
  • Harjun koululla: Perheakro, Freegym ja Ninjajumppa
  • Kanjonin koululla: Freegym ja Jumppa-akrobaatit
  • Lamminpään koululla: Freegym

Lisäksi olen ohjannut kaupungin kanssa yhteistyössä järjestettyjä Lupa harrastaa  kerhoja sekä nuorten treenejä.

Ihanaa kesän jatkoa! 

Minttu

Kursivoidut tekstit ja kuvat lisännyt Laura H.