TAJUssa kaikilla on kehorauha!
TAJUssa kaikilla: jumppareilla, vapaaehtoisilla, ohjaajilla ja työntekijöillä, on oikeus kehorauhaan.
Kehorauha on meidän kaikkien oikeus saada olla juuri sellainen kuin haluaa olla omana itsenään omassa kehossaan. Kehorauhasta muistutetetaan usein painopuheen yhteydessä, mutta se kattaa koko kirjon erilaisia kehon ominaisuuksia. Esimerkiksi yksilön pituus, kasvojen piirteet, vammat tai vaikkapa hartioiden leveys ovat yhtä lailla ainutlaatuisen kehon ominaisuuksia, joita kenenkään toisen ei tulisi kommentoida tai arvostella.
Kehorauha koskee myös omaa kehoasi. Siinä missä muilla ei ole oikeutta kommentoida sinun kehosi ominaisuuksia, kiinnitäthän huomiota myös itse siihen, kuinka puhut itsestäsi. Parjatessasi omaa kehoasi esimerkiksi pukuhuoneessa tulet vahvistaneeksi tietynlaista kuvaa siitä, millainen kehon pitäisi olla ja mikä puolestaan on väärää. Jos jokin liike ei jumpalla onnistu, se ei tee sinusta tai kehostasi vääränlaista. Aina on ok pyytää ohjaajalta korvaavaa liikettä. Toisaalta kun haluat kehua jumppakaveria, ohjaajaa, jumppaajaa vapaaehtoista tai vaikkapa itseäsi, mieti aina mitä asioita kehut. “Vau, olet laihtunut ja saanut lihaksia”- tai “Olet niin pitkä ja hoikka” -kehut vahvistavat kuvaa tietynlaisista hyväksyttävistä kehoista. Voisitko seuraavan kerran kehua muita esimerkiksi siitä, millaista fiilistä he tuovat jumppaa, ystävällisyyttä, uudessa taidossa kehittymistä tai vaikkapa vain kiittää kivasta jumppaseurasta.


Voimisteluliiton vuonna 2024 voimaan tulleessa lasten liikunnan linjauksessa, kehorauha on tiedostetuna tärkeänä osana lasten voimistelua. Voimisteluun ei kuulu keho- tai ulkonäköpuhe ja lapselle sekä nuorella on oikeus kasvaa ja kehittyä rauhassa. Erityisesti kehorauhaan liittyen ohjaajan vastuulla on muun muassa huolehtia, ettei tunnilla kommentoida kehoja tai pidetä muuten yllä haitallisia kehokuvia sekä puuttua kaikenlaiseen häirintään ja kiusaamiseen. Ohjaaja toimii myös esikuvana siitä, miten omasta kehosta tulee puhua. Parhaimmillaan hyvä ohjaaja ohjaa liikunta joka vahvistaa lapsen myönteistä minäkuvaa ja innostaa lasta liikkumaan jatkossakin.
TAJUssa meillä kaikilla on oikeus liikkua, toimia vapaaehtoisena ja työskennellä juuri omassa kehossamme!
Lähteet ja lisätietoa aiheesta kiinnostuneille:
Syömishäiriöliitto SYLI
https://syomishairioliitto.fi/uutiset/kannanotto-kehorauha-on-jokaisen-oikeus-2
https://syomishairioliitto.fi/uutiset/kohti-kehorauhan-julistusta
Ukk -instituutti
Voimisteluliitto